Що робити, якщо камін димить

Категорії

З'ясувати причину, чому димить камін, а потім її усунути, буває досить непросто. Це можуть бути як помилки конструкції та монтажу, так і неправильна експлуатація.

1. Помилки при проєктуванні. Для каміна дуже важливий пункт - правильно підібрати розміри, які розраховуються виходячи з площі та обсягу опалювального приміщення, а також дотримати їх пропорції. Особливу увагу варто приділити конструкції димоходу.

  • Неправильна конструкція димозбірника. При малому обсязі димозбірника дим не йде повністю в димохід, те ж саме відбувається при недостатній площі перетину димоходу. При занадто великому обсязі створюється недостатнє розрідження. Необхідно перероблення димозбірника.
  • Топка. Глибина топки повинна мати співвідношення з висотою порталу каміна від 1/2 до 2/3. Якщо топка занадто глибока, її можна закласти, якщо дрібна - збільшити. При низькому розташуванні димового зуба камін також може диміти. Додатковий ряд цегли, покладений на димовий зуб, вирішить цю проблему.
  • Конструкція димоходу. Висота труби для каміна повинна бути вище, ніж для звичайної печі. Причиною димлення можуть бути звужений оголовок труби, або відсутність вітрозахисту на ньому. Перетин димоходу повинно відповідати розмірам каміна. Якщо заслінка-шибер звужує прохід для диму, слід її замінити.

Невдала конструкція піддувала також може бути причиною димлення каміна. Тут вся справа у зворотній тязі, яку може створювати піддавали - в цьому випадку досить буде його закрити. Якщо камін знаходиться в приміщенні, де недостатнє підсмоктування повітря, слід забезпечити підведення повітря з вулиці, а краще - з підпілля, тоді взимку повітря буде подаватися тепліший. Можливо, необхідно просвердлити додаткові отвори або вибити пару цеглин з кладки. При недостатньому надходженні кисню горіння дров буде млявим, і полум'я має темний колір.

2. Неякісний монтаж. Використання неякісних матеріалів для розчину може бути причиною утворення щілин в димоході, або прогару, особливо на горищі. Димохід може бути засмічений будівельним сміттям та розчином. Нерівні стінки димоходу будуть додатково збирати сажу. Недостатнє утеплення димоходу на горищі також може бути причиною димлення. Для усунення необхідно ретельно обстежити трубу і закрити щілини. Виштукатурювання труби додатково утеплить димохід.

3. Експлуатаційні причини. Причиною диму в каміні можуть бути сирі, гнилі та брудні дрова, або протяги. Не слід надмірно відкривати вікна або ляскати дверима. Також можливо, що димохід давно не чистили, і він забитий сажею.

Поради щодо усунення димлення каміна

При порушенні співвідношення розмірів порталу каміна та труби можна спробувати наступне: береться азбоцементна смуга, ширина якої в декілька разів більше ширини порталу каміна, і прикладається зверху до каміна, що парує. Площа порталу зменшується, і камін перестає диміти. Після цього потрібно піднімати смужку вгору, поступово збільшуючи площу порталу, до появи димлення. Таким чином, визначається оптимальне положення смужки, коли дим відсутній і портал має найбільший перетин. Тепер необхідно замість смуги азбоцементу встановити стаціонарну декоративну завісу зі смуги металу.

Ще варіант усунення димлення - шляхом зміни верхнього перетину димозбірника, або установка на димовий зуб металевої пластини. Можлива установка металевого хайла, що має відповідні розміри. Для збільшення площі перетину димоходу можна спробувати спиляти край зуба - але такий прийом досить ризикований і застосовується як крайній захід. Щоб визначити, куди йде дим при горінні, застосовують дзеркало.

Якщо в приміщенні є припливно-витяжна вентиляція, це може бути причиною димлення. Вимкніть вентиляцію та подивіться на результат.

Для поліпшення тяги в трубі каміна можливе застосування спеціальних камінних вентиляторів. Такий вентилятор встановлюється на оголовок труби, а пульт управління розташовується поруч з каміном. Небезпека полягає в тому, що в разі відключення електрики вентилятор, що не працює створить додатковий опір виходу димових газів.

Кращий варіант при димленні каміна - звернутися до фахівців, і вони розв'яжуть вашу проблему швидко та якісно.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину