Основи під піч

Категорії

Не зважаючи на технічний прогрес в галузі опалювального обладнання, печі для дому як і раніше зажадані та популярні. Завдяки печі можна обігрівати будинки в районах, віддалених від цивілізації.

Розміри основи печі залежать безпосередньо від габаритів печі. Правила розрахунку засновані на зразок звичайного фундаменту під будівництво будинку - стрічка трохи ширше, ніж сама піч, а глибина залягання невелика, приблизно 30-40 см. Навіть габаритна піч-кам'янка не створить великого навантаження на фундамент. Як заповнювач зазвичай використовується цементна або бутова суміш. Після заливки, перед кладкою печі або установкою готової конструкції, поверхня прокладається руберойдом:

  • нижче рівня підлоги;
  • на однаковій висоті;
  • вище статевого настилу.

Якщо з останніми двома варіантами досить зрозуміло, то при закладці фундаменту нижче рівня підлоги виникають складності. Цьому є два обґрунтування:

  1. Робиться це з метою регулювання повітряного потоку. При такому розташуванні встановити розпальник можна в будь-якому приміщенні - кисень не буде випалюватиметься, бо забиратися буде з підпілля. Але при такому плануванні необхідно продумати все заздалегідь і передбачити в фундаменті витяжні отвори.
  2. Це забезпечить додатковий підігрів підлоги. Не зважаючи на циркуляцію повітря, при такому розташуванні печі підпільний простір буде краще прогріватися, завдяки чому відпадає необхідність додаткового утеплення.

Особливості кладки фундаменту під піч

Металева піч має невелику вагу, тому основного фундаменту буде досить. Але якщо ви хочете, щоб піч прослужила довго, то закладення фундаменту під неї зробити краще окремо. Для початку необхідно викопати котлован потрібного діаметру, потім засипати його щебенем і утрамбувати. Далі слідує заливка розчином цементу утрамбованого щебеню, після чого необхідно залишити щебінь на добу для застигання. Після закінчення доби укладіть гідроізоляцію на застиглий цемент. Потім котлован заповнюється бетоном. За допомогою рівня необхідно перевірити горизонтальність поверхні отриманої конструкції.

Щоб визначитися з типом фундаменту, необхідно провести розрахунок ваги печі. Множимо кількість цегли на їх вагу та отримуємо вагу конструкції. Важкою вважається піч вагою вище 750 кг.

Фундамент для печі повинен бути розташований на відстані 50 см від основних стін. Найпростішим та економічним варіантом будівництва фундаменту під піч є підстава з залізобетонної плити товщиною 15 см. Якщо ваша піч вагою понад 750 кг, то цей вид фундаменту буде ідеальним. Такий вид фундаменту відмінно підходить для ґрунтів, що не піддаються пученню. Щоб підсилити міцність фундаменту, необхідно передбачити під армовану плиту палі.   

Плюси й мінуси кожного з виду фундаменту 

  1. Бутовий камінь для облаштування фундаменту можна заливати бетоном шарами. Фундаменти під печі в дерев'яних будинках мають цілий ряд переваг, що стосуються кожного виду окремо. До переваг бутової основи відносять: стійкість до вологи, що дозволяє споруджувати його на ділянках з близьким розташуванням ґрунтових вод; міцність та надійність, в основу яких закладені природні властивості натурального каменю; тривалі терміни експлуатації (до 50 років); привабливий і естетичний зовнішній вигляд.
  2. Основи під піч з натурального каменю мають високу екологічну чистоту, морозостійкість та стійкість до перепадів температури. Але у них є і недоліки. Наприклад: відбір окремих зразків природного каменю істотно ускладнюють роботу і займає багато часу; допускається використання тільки добре очищеного буту, який в цьому випадку краще зв'язується з бетонним розчином; трудомісткість укладання через значну вагу каменів і необхідність працювати тільки вручну.

Інструменти і матеріали для зведення фундаменту

Перш ніж приступити до будівельних робіт, необхідно запастися необхідним набором інструментів. Роботи доведеться вести не тільки земляні, а й теслярські, тому будуть потрібні наступні інструменти:

  1. Штикова лопата (знадобиться для викопування основного котловану).
  2. Совкова лопата (зручно готувати піщано-цементний розчин) або для просіювання цементу (розмір осередків 1 * 1 мм).
  3. Сито для просіювання піску (розмір осередків 2 * 2 мм).
  4. Відро для води (для приготування цементно-піщаного розчину).
  5. Металеве корито.

Виконання робіт по влаштуванню фундаменту під піч згідно з наведеними вище рекомендаціями дозволить отримати надійну та міцну конструкцію, яка забезпечить тривалу і комфортну експлуатацію. Фундамент для печі служить своєрідною перепоною для всіх типів ушкоджень, служить буфером, що бере на себе всі навантаження. Крім цього, він оберігає підставу печі від згубного впливу вологості та вогкості.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину