Коптильня
Коптильня - це пристрій, призначений для копчення різних продуктів. Являє собою спеціальну місткість з металу, всередині якої закріплена решітка для продуктів, днище для укладання палива і піддон для збору жиру та соку. Коптильня повинна закриватися кришкою. Завдяки тліючому паливу відбувається процес копчення, який додає м'ясу та рибі неповторний аромат.
Для того, щоб процес копчення був проведений якісно, а продукти готувалися згідно з технологією, необхідно врахувати такі нюанси:
- Глибина місткості повинна бути досить великою, забезпечуючи простір між ґратами з продуктами та паливом.
- У місткості повинні бути вентиляційні отвори, які дозволять створювати оптимальну температуру.
- Кришка повинна щільно прилягати.
- Місткості невеликого розміру повинні оснащуватися піддоном.
Крім усього, існує ряд пристосувань, за допомогою яких коптильня буде служити ще більш ефективно:
- гідрозамикач - дозволяє максимально щільно закривати кришку, утворюючи при цьому додаткове ребро жорсткості;
- термостат - рівномірно розподіляє тепло, що виділяється всередині місткості;
- автоматична чистка від забруднень - зробить експлуатацію коптильні більш зручною і гігієнічною.
Видів коптильних установок існує досить багато, але умовно їх можна розділити на дві категорії:
- Коптильні гарячого копчення. При гарячому копченні у продуктів буде яскравий соковитий смак, золотава скоринка, приємний димний аромат та малий термін зберігання.
- Коптильні холодного копчення. Це більш складний метод, який вважається щадним для продуктів.
Вибір коптильні - справа цілком проста. Головне - визначитися, де ви будете використовувати коптильню (в будинку або на вулиці), які копченості хочете робити (гарячого чи холодного копчення) і в якому обсязі.
Якщо для вас в пріоритеті швидкість копчення, яскравий аромат та смак, то краще брати коптильню гарячого копчення. Якщо ж на першому місці дієтичність та довгі терміни зберігання, перевагу краще віддати коптильні холодного копчення.