Пелетні котли - що потрібно знати

Категорії

Пелетні котли стають все більш популярними в Україні. Причина в тому, що котли на пелетах максимально автоматизовані та можуть безперервно працювати кілька тижнів або навіть місяців, що дуже вигідно та зручно.

Пелетний котел - як працює?

Пелетний котел з автоматичною подачею ідеально підходить для тих, хто не любить ускладнювати собі життя - він працює за принципом «включив та забув». Практично всі функції, починаючи від розпалу й закінчуючи подачею палива на пальник, здійснюються без участі людини. Головне - вчасно довантажувати пелети в бак, періодично висипати попіл з зольного ящика та чистити теплообмінник. До речі, багато сучасних пальників здатні до самоочищення, так що їх навіть чистити не доведеться.

Ще одна цікава функція - дистанційне керування. Багато моделей можна укомплектувати Wi-Fi або GPS-модулями, що дозволяє регулювати роботу котла на відстані.

Чим відрізняються пелетні котли?

За своєю суттю, пелетний котел - це модифікація твердопаливного. У нього теж є топка з завантажувальними дверцятами, теплообмінник, димохід, зольник. При необхідності його можна топити навіть кусковим вугіллям або дровами. Відмінність полягає в наявності паливного бака, механізму автоподачі та пелетного пальника.

Пелетні котли діляться за різними видами пелетних пальників - смолоскиповим та ретортним.

Залежно від виду встановленої на котел пелетного пальника розрізняють кілька варіантів пелетного опалення і, відповідно, кілька типів котлів.

  • Котел з факельним пальником. Працює на пелетах будь-якої якості, в тому числі агропелет з високим показником зольності. Особливості конструкції пальника дозволяють подавати в зону горіння вторинне повітря - завдяки цьому ККД факельних пальників вище, ніж ретортних.
  • Котел з ретортним пальником. Такі пальники діляться на оборотні та нерухомі. В оборотних можна спалювати вугілля-горошок та інше низькоякісне фракційне паливо, в нерухомих же тільки якісні пелети. Витрата палива в порівнянні з факельної пальником більше. В цілому ретортні пальники більш потужні та габаритні, тому частіше застосовуються на котлах промислового призначення.
  • Комбінований котел «дрова-пелети». Це може бути як укомплектований пальником та знімними колосниками котел серійного виробництва, так і звичайний твердопаливний, на який встановили пелетний пальник.

Вибір пелетного котла: як не помилитися?

Щоб вибрати пелетний котел, потрібно спочатку визначитися з потужністю (1 кВт на 10 м2 опалювальної площі), а вже після цього - визначиться з пальником. Вибираючи між факельним та ретортним пальником, потрібно враховувати якість палива, яке плануєте використовувати.

Наступний етап - вивчення моделей пелетних котлів від різних виробників. Деякі вітчизняні котли комплектуються закордонними пальниками, тому важливо уточнити наявність у Вашій області сервісного центру таких пальників - навіть при найменшому шансі поломки існує ризик залишитися взимку на 2-3 тижні без опалення (термін діагностики та ремонту пальників без місцевого сервісу).

Крім пальників слід звернути увагу на товщину стали котла, його конструкцію та функції автоматики. І не забудьте заздалегідь поміряти котельню та дізнатися габарити паливного бункера.

Чинників, які потрібно врахувати при виборі пелетного котла, досить багато. Якщо сумніваєтеся в правильності свого вибору - проконсультуйтеся з фахівцем.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину