Підведення зовнішнього повітря

Категорії

Повітря для конвекції циркулює всередині конструкції конвекційного короба каміна, охолоджуючи камінну топку, після чого надходить в приміщення для обігріву в процесі природної або примусової конвекції. Забезпечення достатньої кількості повітря для конвекції є обов'язковою умовою роботи камінної топки, і виконується незалежно від того, чи організовано підведення зовнішнього повітря для горіння. Для забезпечення процесу конвекції монтують два вентиляційних отвори в нижній частині облицювання каміна, та один отвір більшого перетину вгорі. Також для відведення нагрітого повітря в інші приміщення використовуються повітроводи, іноді – з примусовою вентиляцією.

Таке технічне рішення зовсім недавно стало застосовуватися в камінобудуванні, проте його обов'язковість вже закріплена на законодавчому рівні в багатьох європейських країнах.

Каміни на дровах раніше вважалися простими пристроями - вони не були особливо ефективні в плані обігріву, проте, рятували наших предків від морозів. При цьому ніхто особливо не дбав забезпеченням припливної вентиляції для заміни повітря, який разом з димовими газами спрямовувався в трубу, так як будинки в той час мали щілини та пропускали всередину приміщення частина зовнішнього повітря самі по собі. У той час як в топці спалювалася чергова закладка дров, свіже повітря безперешкодно потрапляло в будинок.

Сучасний підхід до забезпечення герметичності будівлі призвів до зменшення кількості щілин та зазорів, які раніше були природними каналами забезпечення припливу свіжого повітря. Водночас, додаткове повітря для забезпечення процесу горіння потрібно звідкись брати. Згідно з простим законом фізики, повітря буде потрапляти в приміщення по шляху найменшого опору. У деяких випадках, таким шляхом може виявитися труба димоходу. Таке явище називається зворотною тягою.

Виникнення зворотної тяги - це серйозна проблема. За фактом, більшість будинків обладнано значною кількістю приладів, які споживають повітря з житлового простору. Всі прилади в будинку (фен, витяжка, сушарка для одягу) споживають повітря і таким чином створюють частковий вакуум у вашому будинку (точніше, різницю тисків, між повітрям всередині будинку і зовні, або т.зв. «негативний тиск»).

У зв'язку з цим, в нових умовах будівництва обов'язковим є організація ефективної (в тому числі за якістю теплообміну) припливно-витяжної вентиляції, а також окремий підведення зовнішнього повітря до приладів, що споживають паливо для горіння.

Тому, підведення зовнішнього повітря для горіння є дуже поширеним технічним рішенням, і в більшості сучасних камінних топок, зокрема, призначених для постійного використання в якості опалювального приладу, підведення зовнішнього повітря є якщо не вбудованою, то хоча б додатковою опцією.

Конструкція підведення зовнішнього повітря складається з чотирьох основних складових:

  • забір повітря,
  • повітряний канал,
  • клапан (кагла),
  • підведення повітря в топку.
  1. Забір повітря. Повітрозабірник з боку вулиці, щоб уникнути засмічення, повинен обов'язково бути закритий вентиляційною решіткою. Висота розташування отвору для забору повітря з вулиці повинна бути такою, щоб уникнути снігових заметів. Місце виведення отвору повинно вибиратися з боку переважаючих вітрів. Отвір для забору повітря обладнають спеціальним козирком для запобігання попадання опадів.
  2. Повітряний канал. Повітряний канал для підведення повітря повинен виконуватися тільки з негорючих матеріалів, наприклад, металевої труби. Діаметр труби для повітряного каналу зазвичай 100-150 мм (вказується в технічних специфікаціях до камінної топки). Труба утеплюється зовні, для того, щоб не охолоджувати фундамент або стіну в зимовий час. Як варіант, можна використовувати готову утеплену трубу.
  3. Клапан (кагла). Кагла - це клапан в повітряному каналі, за допомогою якого регулюється переріз повітряного потоку та обсяг повітря, що подається для горіння. Також наявність кагли запобігає рух повітря у зворотному напрямку - зворотну тягу, перешкоджає охолодженню приміщення зовнішнім повітрям в періоди простою каміна. Існують різні технічні рішення такого клапана, як з ручним керуванням, так і повністю контрольовані електронікою в системах з температурними датчиками та центральним керуючим процесором. Популярно електронне управління в системі камінів з водяним контуром, які інтенсивно використовуються для обігріву.
  4. Підведення повітря в топку. Підведення зовнішнього повітря в камеру згоряння камінної топки - це деталь топки, або комплект деталей, що забезпечують з'єднання повітряного каналу для забору повітря з вулиці з внутрішніми повітряними каналами камінної топки. Поставляється заводом-виробником топки як інтегрована частина топки або додаткова функція. Практично всі сучасні камінні топки мають можливість підключення зовнішнього повітря.

Навіть якщо ваш будинок не є герметичним, і ви хочете впускати свіже повітря в приміщення з каміном за допомогою регулярного провітрювання, ви все одно можете придбати та використовувати топку з опцією підведення зовнішнього повітря. В такому випадку, ви можете не підводити повітря з вулиці, а забирати його безпосередньо з приміщення установки.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину