Як вибрати ніж для м'яса
Ножі для м'яса повинні бути довговічними, міцними та зручними у використанні. Кожен ніж має своє призначення і відрізняється своїми параметрами, такими, як довжина і ширина леза, форма рукоятки, матеріал, з якого він виконаний.
- Ножі для м'яса мають лезо зігнутої форми з рівною кромкою. Кінчик злегка потовщений, завдяки чому легко впоратися з жилками та сполучними тканинами.
- Ножі для стейка мають негнучке лезо, яке дозволяє без проблем відокремити м'ясо від кістки; його можна також використовувати для сервірування столу.
- Філейні ножі для м'яса мають довге й тонке лезо з рівною кромкою, яке відмінно підходять для нарізки скибочок м'яса будь-якої товщини. Нарізку здійснюють за таким принципом: один рух = одна скибочка. Лезо такого ножа має невеликі поглиблення, що запобігають налипання скибочок.
- Обробні ножі з широким лезом, як і обвалочні з вузьким лезом, використовуються для оброблення м'яса або відділення його від кісток.
- Ножі-сокирки з потужним та широким лезом застосовують для рубки замороженого м'яса.
Прекрасним вибором стануть ножі з нержавіючої сталі з додаванням хрому, який перешкоджає корозії та підвищує твердість.
Відмінна альтернатива ножу зі сталі - керамічний виріб. Такий інструмент при правильному використанні залишатиметься гострим набагато довше і потребує заточення не частіше, ніж один раз в 1-2 року.
Після вибору моделі та матеріалу зверніть увагу на ручку. Дерев'яна ручка може з часом усохнути, тому краще віддати перевагу пластиковій чи металевій.
І, звичайно ж, основний нюанс - як ніж лежить в руці. Вага повинна бути збалансована, а співвідношення довжини та ширини ножа зручним особисто для вас.