5 речей, які необхідно знати про цегляну піч в будинку

Категорії

Цегляні печі розрізняються функціоналом, для якого вони зроблені: опалювальні, варильні, опалювально-варильні, садові, банні та ін. А також каміни - особливий вид домашньої печі. Головне призначення всіх печей - спалювати паливо, виділяючи при цьому тепло.

1. Переваги цегляних печей. 

  • У цегляних печей наявний цегляний масив, який акумулює теплову енергію. Це дозволяє грубці віддавати тепло поступово, підтримуючи температуру повітря в будинку протягом доби;
  • Середня температура цегляної кладки зовні - приблизно 55-60 градусів. Від неї не можна отримати серйозні опіки, на відміну від сталевих та чавунних грубок;
  • Піч з цегли не вимагає електрики або газу, а дрова та вугілля доступні та недорогі;
  • Цегельну піч можна використовувати як для обігріву, так і для приготування їжі, а ще для отримання гарячої води та в якості вентиляції. 

2. Яку цеглу вибрати для будівництва печі.

Не зважаючи на давні традиції та розвинену пічну індустрію, досі вважається, що пічну кладку найкраще робити зі звичайної цеглини та навіть уламків. Але це помилкова думка. Річ у тому, що звичайна керамічна цегла витримує температуру нижче 800 градусів, тоді як усередині печі, при згорянні палива, значення доходять до півтори тисячі. Звичайна цегла в умовах систематичного перегріву швидко втрачає вологу і в короткі терміни руйнується, кришиться та порушує властивості печі. Ось чому для кладки печі та димаря необхідний спеціальна вогнетривка цегла, вироблена із застосуванням продукту з важкотопкої глини - шамот.

3. Пічна вогнетривка цегла.

Шамот - це обпалена до твердого стану важкотопна глина - каолін. Являє собою алюмосилікатний зернистий сплав, різновид кераміки. Отримавши сировину для виготовлення вогнетривкої цегли, шамот подрібнюють та додають в масу на основі глини, з якої потім формують і обпалюють цеглинки. Шамот в складі замісу складає до 70%. Саме це гарантує надміцність та стійкість до механічних пошкоджень - навіть більш високу, ніж у природного каменю.

Шамотна цегла витримує температуру до 1600 градусів, тому паливна частина печі або каміна повинна бути викладена тільки таким матеріалом. Завдяки вогнетривким властивостям, шамотна цегла довго нагрівається і не дуже добре віддає тепло дому. Ось чому зовнішнє облицювання цегельної грубки необхідно зробити звичайною пічною цеглою. 

4. Як побудувати цегляну піч – нюанси.

Найкраще для побудови печі найняти професійного пічника. Але якщо ви хочете робити пічну кладку самостійно - почніть з проєкту. У ньому важливо передбачити всі ймовірні функції: приготування їжі, випічка, підтримка тепла і т.д.

Слід враховувати, що піч, як і будинок, потребує окремого фундаменті, і він не повинен бути пов'язаний з фундаментом будинку. Після того, як пічний фундамент добре затвердіє, укладіть гідроізоляцію та починайте кладку. 

5. Як обрати хорошого пічника.

Самий надійний - перевірений пічник. Якщо ви побачили у сусіда гарний камін з хорошою витяжкою або багатофункціональну піч, яка відмінно справляється з великою кількістю функцій, можна сміливо запитати координати пічника.

Якщо пічник спеціально вчився своїй справі та навіть приніс на зустріч диплом, ознайомтеся з документом - це ще не гарантія гарної печі, але, як мінімум, захист від профанації. Пам'ятайте, однак, що хороші пічники зустрічаються і без дипломів.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину