8 порад щодо вибору печі для лазні

Категорії

Банні процедури завжди користуються популярністю. Багато власників будинків, котеджів та заміських ділянок планують побудувати російську лазню або сауну. Одним з головних питань є вибір печі - адже це саме серце лазні. Врахувати доведеться масу чинників, визначитися з матеріалом виконання печі, потужністю, типом палива, додатковими функціями.

1.     Критерії вибору печі для лазні.

Питанням вибору надійної та довговічною печі необхідно зайнятися до будівництва самої лазні. Основними критеріями при виборі є:

  • тип та конструктивне виконання грубки, використовуваний вид палива;
  • потужність та продуктивність, відповідність зазначених параметрів розмірами парні та лазні в цілому;
  • принцип роботи печі - класичні моделі вимагають постійного обслуговування; печі тривалого горіння можуть давати тепло протягом 4-6 годин, не вимагаючи втручання;
  • наявність в комплекті бака для води;
  • наявність функції конвекції;
  • якість пара - печі комплектуються каменками відкритого або закритого типу: в першому випадку в парильні створюється легкий, сухий пар, у другому - вологий.

2. Матеріал виготовлення печі для лазні.

Якщо раніше печі робили тільки цегляними, то сьогодні є альтернатива - сталеві та чавунні вироби. Чим якісніший матеріал використовується, і чим більш товсті стінки біля печі, тим довше вона прослужить.               

  • Цегляні печі стають все менш і менш популярними. Все складніше знайти фахівця, який би грамотно виклав таку піч               
  • Сталеві печі вважаються найоптимальнішим варіантом. Роблять такі печі з хромової сталі. Продаються печі вже готовими, особливих секретних знань для успішного монтажу не вимагають.               
  • Чавунні печі за популярністю лише ненабагато випереджають цегляні. Ними також користуються все рідше.

3. Потужність печі для лазні.

Розміри парні відіграють визначальну роль при виборі потужності вироби. Для того, щоб температура всередині парної була оптимальною, баню можна перетоплювати. При зайвої потужності, повітря буде гарячим, а камені - холодними. Піч повинна мати оптимальну потужність і, бажано, достатній діапазон її регулювання.

4. Паливо для печі.

Печі, що працюють на дровах, є класичним варіантом для російської лазні. За допомогою подібних моделей в приміщенні створюється особлива атмосфера комфорту та затишку. Топки, що працюють на дровах, відрізняються практичністю та довговічністю, зручністю у використанні, а деревина - це доступний і повсюдно поширений матеріал.

Банні печі, що працюють на газі, мають велику масу і відповідні габарити, а їх підключення повинно проводитися із залученням кваліфікованих фахівців. Установка подібної конструкції позбавляє власника від постійного контролю рівня полум'я та підкладки дров. Для роботи печі може використовуватися магістральний або балонний газ.

Банні печі, що працюють на електриці, не мають димоходу. Перевагою таких моделей є відсутність чадного газу. Потужність подібного обладнання підбирається, виходячи з розмірів приміщення, але витрата енергії електричних печей досить висока.

5. Розташування топки.

Залежно від розташування, топки печі бувають:

  • з подовженою топкою;
  • з класичною.

Подовжену топку роблять в печах, які монтуються між парною та передбанником. Топити піч можна з передбанника, що зручно та пожежобезпечно. Той, хто підкидає дрова, ніяким чином не заважатиме тим, хто париться, та й бруду в парильні буде менше, а мікроклімат в ній - краще. Звичайна топка розташовується в самій парильні. 

6. Джерело пара.

Банні печі бувають звичайні та з парогенератором. Парогенератор потрібен для того, щоб забезпечити приміщення достатньою кількістю пара, якщо піч сама не справляється. Головна ознака справжньої лазні - сухий та легкий пар. Далеко не всі сучасні печі здатні виробляє його в достатній кількості. 

7. Тип кам'янки.

Печі можуть бути:

  • з відкритою кам'янкою. Димові гази нагрівають стінки пічки та засипані камені. Починати паритися можна буквально відразу, але й охолодження відбувається швидко. Це безпечні печі, на каменях не збирається сажа, правда, палива тут витрачається більше, ніж в печах із закритою кам'янкою, сидіти в парильні можна скільки завгодно.
  • із закритою кам'янкою. У таких печах камені нагріваються не від металу, а безпосередньо. Щоб отримати бажану температуру, піч необхідно протоплювати кілька годин, зате потім вона сама підтримує тепло протягом 10-12 годин. ККД тут набагато вище, але паритися до повного прогріву каменів не вийде. На каменях збирається сажа, а безпека трохи нижче.

8. Форма печі.

На форму звертають увагу в останню чергу, і то розглядають її більше з точки зору габаритів. Варто зазначити, що класичні прямокутні печі в пріоритеті. Вони більш стійкі та прогріваються рівномірно, чого не скажеш про циліндричні моделі, верхні та нижні частини яких прогріваються неоднаково.

( 1 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину