5 способів чищення димоходу

Категорії

Своєчасне видалення сажі з димоходу - одна з обов'язкових умов безпеки та працездатності системи опалення. Способів чистки існує досить багато, їх можна розділити на три групи: механічні, хімічні та народні.

Отже, найпопулярніші 5 способів чищення димоходу:

  1. Професійне чищення димоходу;
  2. Ручна чистка сажі в димоході знизу;
  3. Ручна чистка димоходу зверху;
  4. Хімічна чистка димоходу;
  5. Народні методи видалення сажі.

Професійне чищення димоходу

Найпростіший та швидкий спосіб позбутися від сажі в димоході - викликати майстра. Чистка сажі в димоході руками професіонала має ряд переваг:

  • Не треба витрачати час та сили, бруднити руки;
  • Не треба купувати пристосування для чищення й вчитися ними користуватися;
  • Не треба набивати руку - ви відразу отримуєте відмінний результат.

Але також є і мінуси:

  • Професійний сажотрус бере за свою роботу досить велику плату (залежить від обсягу робіт, віддаленості об'єкта та ступеня засмічення димоходу);
  • Як би добре не зроблена дана процедура - її доведеться повторювати мінімум 2 рази в сезон, а при використанні вологого палива ще частіше;
  • Практично неможливо перевірити якість наданої послуги - існує ризик неякісної роботи.

Ручна чистка сажі в димоході знизу

Таке прочищення димоходу виконується за допомогою спеціального гнучкого прута з йоржиком потрібного діаметру на кінці. Прут просовують в трубу з топки або через спеціально передбачене ревізійний отвір (на трійнику димохідної труби) і повільно рухають йорж вгору-вниз, поки сиплеться сажа. Відро або лоток для збору сажі краще відразу поставити під отвором - прибирати доведеться трохи менше.

Ручна чистка димоходу зверху

Для цього доведеться залізти на дах і опустити в трубу щітку з вантажем, закріплену на спеціальному шнурі або гнучкому тросі. Щітка буде рухатися уздовж димоходу, захоплюючи осів на стінках сажу. Перевага такого очищення в тому, що є можливість бачити та контролювати обсяг і якість роботи.

Головний же мінус: безпека. Ніколи не намагайтеся чистити димохід з даху без страховки, під час або відразу після дощу, а також в сніжну та вітряну погоду.

Хімічна чистка димоходу

У разі, коли сажа погано піддається чищенню, використовують хімічний очисник димаря. Маються на увазі каталізатори спалювання сажі, які випускаються в формі порошку, брикетів, рідини. Їдкі пари, що виділяються при горінні каталізатора, розм'якшують сажу. Вона втрачає структуру і частково обсипається, а частково - відлітає в трубу з димом.

Користуватися каталізаторами досить просто: рекомендовану виробником порцію порошку насипають в топку, після чого запалюють дрова. Повторюють процес кожні 2 - 3 тижні або у міру забруднення опалювального приладу.

Народні методи видалення сажі

Є маса нетрадиційних ідей про те, як випалити сажу в димоході, наприклад:

  • Картопляне лушпиння. Припускають, що при спалюванні картопляного лушпиння крохмаль підіймається вгору і просочує сажу, в результаті чого вона поступово відпадає від стінок. Слід знати, що крохмаль - органічна речовина, яка швидше згорає, ніж осідає в димоході. Навіть якщо припустити, що частина крохмалю все-таки випаровується, щоб досягти відчутного очищає ефекту, шкірки знадобиться мінімум пару відер. А горить вона не дуже добре.
  • Сіль. Нею посипають сирі дрова при кожному розпалюванні. Сіль вбирає вологу, тому паливо згорає максимально повно і на стінках осідає менше кіптяви. Такий варіант більш-менш правдоподібний, але він не очищає від сажі, а запобігає створюванню.
  • Осикові дрова (сухі). Вважається, що вони горять дуже швидко та виділяють багато тепла, тому можуть випалити всю сажу в димоході. Головний нюанс - вологість повинна бути не більше 20% (дорівнює 3 років зберігання в сухому провітрюваному місці).
  • Бензин. Деякі умільці для позбавлення від сажі пропонують полити дрова бензином. Головне, застосовувати цей метод з обережністю. Є ризик позбутися від сажі разом з будинком або отримати опіки. Такий спосіб чищення небезпечний.

Народні методи хороші для короткострокового ефекту та любителям експериментів. Якщо ж важливий гарантований результат - краще вибрати один з перевірених способів очищення димоходу від сажі.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину