Що таке в'юшка

Категорії

При будівництві печі доводиться стикатися з безліччю незнайомих термінів, один з яких - в'юшка.

Види та різновиди конструкції пічних і камінних в'юшок

Пічна заслінка (в'юшка) - чавунна деталь, конструкція якої складається з двох окремих частин - рамки та рухомого блинка. Компонування в'юшки або пічної засувки може відрізнятися в залежності від типу конструкції. Полотно з чавуну має отвір, відповідний діаметру труби, і елементи, які його закривають при необхідності – блин та кришку. Розміщена в'юшка між кайлом та трубою печі. Головне призначення цього пристрою - запобігання виходу через димар теплого повітря.

Навіщо в'юшку встановлювати в димохід печі

В'юшка - це своєрідні дверцята, які можуть бути відкритими або закритими. Спочатку в трубу ставиться підрамник (виріб у формі квадрата з отвором в центрі). У раму вставляється блинок, потім - кришка. Між цими двома виробами виходить прошарок повітря, який не дозволяє відбуватися теплообміну між нагрітої частиною печі та холодної атмосферою вулиці. За допомогою заслінки для будь-якої печі вдається зберегти тепло в приміщенні після того, як вогнище прогорить, а також - регулювати подачу повітря.

В'юшка - не єдиний тип заслінки для печі. Залежно від конструкції виділяють і інші пристосування, що несуть схоже призначення.

Звичайна заслінка представлена ​​конструкцією з 2-х елементів - чавунної або сталевої пластини з отвором і дека, що закриває його. Конструкція встановлюється в трубі в процесі її збірки - кладки цегли або установки металевого каналу для виведення диму.

Для того, щоб підвищити ефективність заслінки, в пічну трубу може бути встановлено 2 таких прилади. Завдяки цьому вдається створити додатковий повітряний прошарок між двома заслінками, який допомагає зберегти тепло. Якщо пластину та рухливу полудверцю встановити з порушеннями технології, витоку повітря не уникнути. Холодне повітря та волога потрапляють у вогнище, на стінках труби утворюється конденсат, іній. Це призводить до тепловтрат і порушення роботи пристрою, що може стати причиною поломки.

Яка б заслінка або в'юшка була обрана для установки в димохід, важливо знати - її розміщують на висоті близько 2-х метрів від статі. Ручка засувка обов'язково повинна бути розміщена з тієї ж сторони, що і дверцята топки.

Призначення та використання річної в'юшки

 Часто при вивченні проєктів печей можна побачити таку деталь, як «літня заслінка». Така конструкція актуальна в «сезонних» печах, наприклад, в камінах і топках, які розміщені в літніх дачних апартаментах або в будинках, де вогнище запалюється тільки взимку. Завдяки особливостям конструкції літньої заслінки нагрів печі здійснюється швидше.

Як правильно користуватися засувкою, встановленої в пічній трубі

При закритій заслінці тепло, отримане при розпалюванні печі, можна зберегти добу. Але для цього необхідно знати, як правильно користуватися пристроєм без ризику для життя мешканців будинку. Правила прості:

  • перед тим, як закрити в'юшку, переконайтеся в тому, що в грубці не залишилося вугілля, що горить;
  • в той момент, коли вугілля починають згасати, але ще тліють, можна прикрити заслінку, але не закривати її повністю;
  • для перетворення вугілля в золу відкрийте нижню двірку - утворюється сильна тяга, яка прискорить прогорання вугілля.

Використовувати необхідно паливо тільки хорошої якості. 

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину