Печі з глини

Категорії

Печі з глини вважаються найдавнішими та використовуються досі. Наприклад, багато страв національної кухні Африки або Далекого Сходу неможливо приготувати без використання тандира - варіанту глинобитної печі.

Переваги печей з глини:

  1. Доступність та низька ціна матеріалу. У жителів сільської місцевості є можливість заготовити глину і пісок самостійно.
  2. Можливість спорудити піч будь-якої форми. Якщо кладка зі штучного матеріалу зобов'язує прив'язуватися до їх форми та розміру, глиняний моноліт можна виконати самої різної форми, роблячи піч чудовою прикрасою інтер'єру чи присадибної ділянки.
  3. Рівномірний нагрів і особливий тепловий режим в топці. Випечений хліб та будь-які інші страви, приготовані на глиняній печі, мають особливий смак, який непорівнянний з їжею, приготованою в духовці або у звичайних печах.

На жаль, пристрій глиняних печей в наш час фактично не практикується будівельними компаніями, такою роботою частіше займаються любителі та майстри-самоучки. Це пов'язано з наступними особливостями цих печей.

  • Для пристрою глиняній печі потрібно досить довгий час, причому основну частку його займають не самі будівельні роботи, а процес сушіння.
  • На глиняні печі не існує будівельних норм і стандартів, також немає й типових проєктів.
  • При помилці у підборі складу суміші або неправильній сушці готова споруда може зруйнуватися при нагріванні.

Одним з найголовніших етапів при будівництві печі є заготівля матеріалу. Від цього багато в чому залежить результат та якість роботи. Для печі потрібно вибирати найякіснішу глину, яка легко піддається випалу навіть при невеликих температурах. Досвідчені майстри для печей, як і для гончарних виробів, змішують кілька різновидів глин, домагаючись оптимальних властивостей.

Формується піч за допомогою опалубок, причому розчин в них укладають якомога щільніше, з трамбуванням. Декоративні деталі можуть виліплюватись вручну. Майже обов'язково введення армування, з деревних прутів або з металу.

Наступний та найтриваліший етап - сушка. Піч повинна висохнути при нормальній температурі без нагріву. Чим довше буде тривати ця стадія, тим міцніше буде піч, мінімальний термін не менше двох тижнів. Після того, як закінчилася сушка, потрібно поступово прогрівати піч. У перший день потрібно нагріти піч до дуже невеликої температури, потім постійно збільшуємо кількість палива; на нормальний режим топки можна переходити після п'яти-шести днів.

Піч з глини - досить рідкісна та оригінальна конструкція, яка володіє унікальними особливостями та можливостями.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину