Що краще - чавунна піч або сталева?

Категорії

Вибір матеріалу для опалювальної печі - досить складне питання. Якщо мова йде не про цеглу, а про метал, то завдання спрощується, через те, що варіантів може бути всього два - сталь або чавун.

Плюси та мінуси чавунної печі

Чавунні печі мають товсті стінки, тому їм потрібно більше часу для нагріву. Але, з іншого боку, чавун набагато довше зберігає жар, ніж сталь, через це він буде випромінювати теплову енергію деякий час і після того, як згасне. Ще одним з плюсів чавуну є міцність і стійкість до деформації.

Чавунні печі виготовляються в такий спосіб: розплавлений метал заливається в форми, виходять окремі литі пластини, які далі з'єднуються болтами. Між цими частинами прокладається термостійкий ізоляційний шнур і вогнетривкий цемент, що не дає потрапляти диму в приміщення. Чистий чавун може піддаватися корозії, тому його покривають керамічними плитками або фарбують термостійкою емаллю.

Топкову частину чавунних печей бажано посилити додатковими пластинами з чавуну, які збільшують теплоакумуляційні властивості приладу. У цих же цілях практикується ребристість корпусу та насадження масивних дисків з чавуну на вихідний патрубок печі, що не тільки збільшить площу теплової віддачі, але і подовжить шлях проходження димових газів.

Технічне обслуговування чавунних і залізних печей досить схоже, включаючи заміну деталей, таких як шамотні цеглини або ізоляційний шнур. Але, попри всі переваги чавунних печей, існують і недоліки: вони складні в ремонті, мають інерційну тимчасову дельту для розігріву та їх вартість вище приблизно на двадцять відсотків, ніж у сталевих аналогів.

Плюси та мінуси сталевої печі

Швидкість нагріву - одне з головних переваг сталевої печі, але через свої фізичні властивості вона й остигає швидше, ніж чавун. На відміну від чавунних печей, сталеві печі мають чисту, гладку геометрію корпусу, яка прекрасно вписується в сучасний дизайн будинку. Вибираючи топку зі сталі, її можна інтегрувати в камінну облицювання самого різного дизайну - від класики до модерну.

Більшість камінних компаній випускають печі, виконані не в повному обсязі зі сталі, а з деякими чавунними елементами, наприклад, дверима або внутрішніми деталями. Сучасні сталеві печі з надійним вогнетривким захистом і дефлектором абсолютно не поступаються чавунним печам, тому при виборі опалювального обладнання для будинку варто орієнтуватися не тільки на матеріал виготовлення, а й на популярність виробника, спосіб розміщення печі в приміщенні, дизайн і ціну.

Як чавунні, так і сталеві печі можуть мати однаковий функціонал і опалювальну потужність. Важливо чітко знати, чого ви хочете від своєї печі. Якщо піч в першу чергу необхідна як опалювальний прилад, то чавунна піч буде ідеальним варіантом, оскільки чавун більш тепломісткий матеріал - він зберігає і тримає тепло навіть після того, як дрова в топці повністю прогорять. Сталеві ж печі навпаки - остигають практично відразу, як вогонь у топці погасне.

( 1 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину