Як правильно розпалити камін

Категорії

На перший погляд здається, що розпалити камін легко та просто. Насправді це не так - необхідно знати усі нюанси цього процесу, щоб досконало опанувати мистецтво швидкого розжигу каміну.

З чого слід почати

Перед розтопленням необхідно перевірити робочий стан вогнища. Для цього треба:

  1. Упевнитися в наявності тяги в димарі. У разі забитого димаря приміщення наповниться димом. Попаданню диму в трубу перешкоджає так звана "повітряна пробка". Щоб від неї позбавиться, необхідно покласти засвічений папір в прочищувальний отвір. При гудінні стане зрозуміло, що холодне повітря покидає димар. Тепер необхідно перевірити тягу - для цього відкрийте заслінку, підпаліть та загасіть шматок паперу, піднесіть його до топки. Якщо дим спрямувався в камін - до розжигу все готово, якщо немає - самий час прочистити трубу.
  2. Навчитися правильно вибирати паливо. Ідеальними для розтоплення вважаються вільха, дуб та бук. Це тверді породи, в яких практично відсутня смола. А ось плодові та хвойні дерева, із-за великої концентрації в них смол і олій, як основне паливо використати не рекомендується. Можна додати пару колод в закладку - це допоможе дровам швидше розгорітися, і наповнить приміщення ароматом.
  3. Рівень вологості дров - важливий чинник, що впливає на швидкість розжигу каміна. Для його визначення можна купити спеціальне пристосування - вологомір. Допустима межа вологості для деревного палива - до 25 %.
  4. Головне правило зберігання дров - здійснювати їх закупівлю завчасно. Ідеальні умови для зберігання дров - настил у дворі. Так вони будуть захищені від снігу та дощу навісом, але водночас до них буде доступ сонячних променів і вітру.

Як розпалити камін

Існують наступні правила при розпалюванні каміна:

  • Не прибирайте усю золу з каміна - її тонкий шар на дні поліпшить теплоізоляцію.
  •  Першими краще укладати тріски, гілки, шматки газет, оскільки вони швидко займаються. Згори з полін зводите пірамідку. Споруджуйте її не щільною, щоб повітря спокійно циркулювало.
  • Завершити конструкцію трісками та папером, для миттєвого займання. Рух вогню зверху вниз продовжить час горіння закладки.
  • Для розпалу дров зручно використати спеціальні камінні сірники або згорнутий в рулон папір.
  • Щоб вогонь спалахнув з новою силою - просто поворушите вугілля коцюбою.

Завжди дотримуйтеся заходів пожежної безпеки. Камін з відкритою топкою ні в якому разі не можна залишати без нагляду, адже іскри, що вилетіли з нього, можуть викликати пожежу, потрапивши на килим або оббивку меблів.

Інтенсивність горіння регулюється за допомогою зольникових дверець. Якщо в топці жовте полум'я, чутне тихе потріскування полін та легкий звук руху повітря в трубі - все гаразд. Але якщо тяга стає занадто сильною - повітря в димарі починає ревти і вогонь міняє колір.

Щоб камін служив вам вірою і правдою багато років, давайте йому можливість затухати самостійно. Під час примусового гасіння відбувається різкий перепад температур, що призводить до руйнування камінної топки.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину