Як вибрати піч для лазні

Категорії

Піч для лазні - це серце будь-якої лазні. Нині на ринку банних печей та аксесуарів достаток товарів, і покупцю необхідно вирішити, як вибрати та купити піч для лазні, яка буде добре опалювати парне приміщення, прослужить довгі роки та буде оптимальною за ціною.

Потужність банної печі - найголовніший та важливий параметр, на який при виборі варто звернути увагу в першу чергу.

При виборі банної печі фахівці зазвичай розраховують потужність печі, виходячи з площі парильного приміщення - 1 кВт потужності на 1 м3 обсягу парильні. Також можна самостійно розрахувати необхідну потужність банної печі, для цього необхідно помножити значення довжини, ширини та висоти парилки. Так само при розрахунку необхідної потужності потрібно враховувати можливі тепловтрати, і в разі їх наявності значення потужності збільшують.

Однак, при виборі банної печі рекомендується вибирати піч з запасом потужності, орієнтуючись на тепловтрати банного приміщення, наприклад - нещільно закриваються або скляні двері, вікна, стану стін, підлоги та покрівлі, і так далі. Зазвичай, фахівці радять закладати до 30% до рекомендованого обсягу, але не більше.

Який краще вибрати матеріал для печі?

Банні печі з цегли - ідеальне рішення. Такі печі здатні виробляти відмінний пар і створювати особливу атмосферу в парильному приміщенні, а також довго тримати тепло. Однак, банна піч з цегли, в порівнянні з металевими печами для лазні, все-таки має ряд недоліків:

  • Піч з цегли вимагає наявності фундаменту, що значно збільшує її вартість.
  • Вартість матеріалів і робіт, пов'язаних з будівництвом печей, так само має значну вартість.
  • Підготовка лазні, розпалювання та обігрів лазні з цегляною піччю потребує набагато більше часу.

Якісні чавунні та сталеві печі для лазні працюють однаково добре, проте все ж чавун має деякі переваги:

  • Чавун менш схильний до деформації через вплив високих температур.
  • Чавун більш тепломісткий матеріал, тому довше тримає тепло та рівномірно його розподіляє.
  • Чавун, на відміну від деяких сортів стали, при нагріванні не випалює кисень в приміщенні лазні.

Яке вибрати паливо для печі?

Вибираючи паливо, потрібно враховувати високу вартість електрики та низьку доступність газу. Дрова є найбільш прийнятним паливом за всіма параметрами, тому й вважається найпоширенішим. Слід пам'ятати, що на відміну від електричних банних печей, дров'яні печі для лазні вимагають наявності димоходу і постійного контролю за процесом згоряння дров.

Печі для лазні на електриці вельми зручні у використанні, як правило, компактні, не вимагають наявності димоходу, добре дозволяють контролювати рівень прогріву і швидше підготувати лазню до використання. Однак, з огляду на високу вартість електрики, такі печі - дороге задоволення.

Газові печі для лазні зручні в експлуатації, компактні та швидко прогрівають лазню. Газ та газове обладнання вимагають обережне звернення: допускається експлуатація тільки фабричного газового обладнання, встановленого професіоналами. Використання виготовленого своїми руками і встановленого народними умільцями газового обладнання - неприпустимо та небезпечно для життя.

Печі для лазні з відкритою кам'янкою мають просту конструкцію: камені розташовуються зовні або навколо топки печі та нагріваються безпосередньо від її стінок.

Банні печі із закритою кам'янкою мають закриту місткість для закладки каменів, які безпосередньо контактують та максимально розігріваються полум'ям в топці печі. Вода для утворення пари подається в закриту кам'янку через спеціальні дверці або через парогенератор, при його наявності.

Парогенератор - спеціальний пристрій, що являє собою місткість для подачі води, яка по трубках потрапляє та рівномірно розподіляється серед каменів всередині закритої кам'янки. Таким чином, поліпшується пароутворення, виробляється сухий і легкий пар.

Банні печі найчастіше встановлюються безпосередньо в парильні, однак при наявності подовженого топкового отвору можуть встановлюватися в суміжному з парною приміщенні: кімнаті відпочинку, роздягальні, передбаннику і т.п.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину